woodstock_hendrix

Det hörs ofta i de äldre generationerna hur 60- och 70-talet var de gyllene årtiondena, då världen fortfarande var en oskyldig plats och hur musiken fångade upp och förenade ungdomarna. Festivaler började komma fram och ett antal legendariska band och artister dök upp. Många av dem, till exempel The Beatles, Rolling Stones, Jim Morrison, Janis Joplin och Jimi Hendrix, lever fortfarande kvar idag. Deras låter spelas på radio och deras arv lever kvar inom populärkulturen.

Den kanske mest ikoniska symbolen för det sena 60-talets musikvåg var festivalen Woodstock som gick av stapeln i Bethel utanför New York, under några sensommardagar 1969. Uppemot en halv miljon människor uppges ha varit på plats, vilket var mer än dubbla det beräknade antalet. I efterhand har många fler hävdat att de varit på plats, men uppgifterna är något osäkra. Oavsett vilket ses denna festival som den mest legendariska genom alla tider.

Festivalen pågick under tre dagar på en mjölkfarm utanför Bethel. Några av de mest berömda artisterna vid tidpunkten, som Jefferson Airplane, Santana och The Band, uppträdde och hippievågen runt om i världen stod på sin topp. Huvudnumret på festivalen var ingen mindre än Jimi Hendrix. Den legendariska gitarristen och sångarens karriär stod i zenit och bland en mängd stjärnor som deltog var han den kanske starkast lysande stjärnan.

Hendrix dog tragiskt nog året efter sitt framträdande på Woodstock, endast 27 år gammal. Han hann spela in tre stycken studioalbum före sin död och hans hits lever fortfarande kvar än idag. Låter som ”All Along The Watchtower” och ”Purple Haze” har i skrivande stund över 200 miljoner lyssningar på Spotify. Förra året släppte svenska speltillverkarna Net Entertainment ett spel i hans ära. Slotsmaskinen Jimi Hendrix går att spela hos många svenska casinon på nätet. Som en given medlem i Rock and Roll Hall of Fame lär Hendrix minne leva kvar i många år till. Det finns dessutom en lång rad dokumentärer tillgängliga online om Woodstock för den som är intresserad.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...