liveaid

Det är ganska vanligt förekommande att man anser att saker och ting var bättre förr. Ett i nutiden hett debatterat samtalsämne är hur svårt det är för unga att skaffa sig en egen bostad. Då för bara några decennier sedan det gick att skrapa ihop pengar till en bostadsrätt med ett eller två års sparande så är detta nu något som nu skapar lån för årtionden framöver. Trots vissa exempel, som det tidigare nämnda, på att det faktiskt kan ha varit bättre förr, så är detta troligtvis något som varje generation kommer att påstå oavsett sanningen. Något annat som många tycker var bättre förr är musiken och dess budskap.

I dagens musikindustri så handlar det ofta om att glädja industrin och producera en viss typ av låtar, sådana som allmänheten är mest benägen att köpa. Marknadsföring har blivit en av de viktigaste faktorerna inom musiken och talang samt budskapet hamnar längre ner på stegen för varje år som går, tycker många. Det finns flera exempel på musiker som på något sätt verkligen förändrade världen som Queen, Bob Dylan, Bob Marley och Jimi Hendrix.

När Queen intog scenen under Live Aid den 13 juli 1985 så tog de, med frontmannen Freddie Mercury i spetsen, världen med storm. Det korta framträdandet kallas än idag ”20 Minuter som förändrade musiken för alltid” och sågs av uppskattningsvis 400 miljoner människor.

Bob Dylan förde sin protest mot den oskyldiga domen mot Rubin ”Hurricane” Carter genom musiken med låten ”Hurricane” som riktade stark kritik mot USA:s regering. Det var flera musiker som dedikerat skrev låtar om händelsen men Bob Dylans klockrena låt med mycket kritik mot den fortfarande utspridda rasismen i USA är än idag ett exempel på hur politiskt betydelsefull musik är.

Under Vietnam-kriget så skrev Jimi Hendrix flera låtar som var starkt kritiska mot USA och kriget i Vietnam. Rörelsen som protesterade mot kriget växte sig enorm och ses än idag som en av de ledande faktorerna till att USA faktiskt gav upp kriget. Jimi Hendrix dog tyvärr 1970, endast 27 år gammal, men än idag hyllas han på alla möjliga sätt och har även sin egen slotmaskin som du kan läsa mer om här. Att musik faktiskt har hjälpt till att stoppa och förhindra krig är helt fantastiskt och något som vi kanske inte förväntar oss av dagens artister.

Det kanske mest häpnadsväckande framträdandet någonsin hände när Jamaica låg i inbördeskrig. När Bob Marley helt gratis framträdde för hela landet så fanns båda ledarna av inbördeskriget på plats. Två ledare för motsatta sidor i ett inbördeskrig och Bob Marley framför One Love och lyckas få både dessa ledare att på scen ta i hand. Detta, om något, är bevis på magin som ibland ligger dold bakom jinglar i dagens musikindustri.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...