IMG_1860

Father John Misty
27 juni 2017 / Mejeriet / Lund

Father John Misty äntrar scenen på alltid lika trevliga Kulturmejeriet i Lund och börjar med att riva av två fantastiska versioner av ”Pure Comedy” och ”Total Entertainment Forever”. De låtarna inleder också det komplexa och på de flesta sätt fantastiska verk som är albumet Pure Comedy, ett album där artisten skärskådar sig själv, samhället och existensen. Kvällen bjuder på engagerande framföranden av låtar där Josh Tillman, som är artistens riktiga namn, med fokuserade gester och blickar blir till den predikant-persona han ibland anspelar på med sitt artistnamn.

För lyssnare som enbart hör en Misty-låt på radio så kan artisten möjligen låta som en behaglig singer-songwriter men artistens indie-americana har många bottnar med texter som är knivskarpt formulerade. I kvällens tredje låt, ”Things It Would Have Been Helpful To Know Before The Revolution”, på det välfyllda Kulturmejeriet så sjunger han t.ex. om vardagslivet efter en föreställd revolution och kvällens näst sista låt, ”So I’m Growing Old on Magic Mountain”, är en Thomas Mann-inspirerad fundering om livet och döden.

Ljusshowen på Mejeriet speglar perfekt variationerna i Mistys romantiskt dystopiska atmosfärbyggande. Uppmaning till ljusteknikern att sätta på discokulan blandas med visuell inramning som för tankarna till Twin Peaks, i form av rött ljus på cement och en Misty gestikulerande likt The Man from Another Place. ”Chateau Lobby #4 (in C for Two Virgins)”, från albumet I Love You, Honeybear, är en låt som höjer stämningen till 11 och understryker med vilken platta Misty blev känd före en större publik och ”True Affection” får det att spritta till i dansbenen.

Mellansnacket hålls till ett minimum men det som förekommer är hyfsat underhållande. Skämt om hur det är att leva i en universitetsstad utan att vara eller någonsin ha varit student går inte riktigt hem, kanske för att gissningsvis 95 procent av publiken antingen har studerat eller studerar vid universitet. ”Because then there would be a picture out there of me wearing my own merch” blir svaret på när Misty erbjuds men tackar nej till en Misty-keps från publiken (det hade dock passat rätt bra med hans meta-kritik av kommersialiseringen av kreativitet). Dissning av trumspelande i allmänhet och trumspelande i Fleet Foxes i synnerhet möts med applåder och skratt.

Huvud-setet avslutas med en lysande parning av ”I Love You, Honeybear” och ”The Ideal Husband” medan extranumren inleds med den fantastiska ”Bored in the USA” som dock, med sina fejk-applåder, inte fungerar lika bra live som på skiva. Men det är en pytteliten skönhetsfläck i ett annars lysande framträdande. Innan Father John Misty ger sig på den perfekta avslutningen med ”Holy Shit” så säger han, som svar på en publikönskan, att ”I’ll consider playing forever” och det hade han gärna får göra för live-musik blir inte så mycket mer levande än under denna underbara kväll på Mejeriet i Lund.

Mer information om konserter på Mejeriet i Lund hittar ni här.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...