Hurricane

Tänk om du hade blivit oskyldigt anklagad för att mörda någon och du blev dömd till att spendera resten av livet i fängelse. Boxaren Rubin ”Hurricane” Carter råkade ut för just detta i denna sanna berättelse – och spenderade 19 år av sitt liv i fängelse.

Det är svårt att föreställa sig vilken mentalitet som krävs för att kunna vara inlåst i ett fängelse under nästan två årtionden, särskilt för ett brott som man inte har begått. De flesta som vet något om odds och vadslagning vet att boxarens mentala styrka ofta påpekas vara en faktor viktigare än kraften i slagen och snabbheten i ringen. Detta kan vara ytterligare ett bevis för den oerhörda mentala styrka som en boxare måste ha, då ”Hurricane” aldrig riktigt gav upp hoppet. Denna mentala styrka som de bästa boxarna måste ha är omtalad i flera sammanhang. ”Hurricane” har blivit en inspiration till många, inte minst Bob Dylan som skrev låten ”Hurricane” som blev en av den världskände artistens mest kända låtar.

Filmen har en långsam början där vi får följa Rubin Carters tidiga liv. När vi sedan följer med Carter på hans resa till fängelset börjar filmen dra igång på riktigt. Redan här får vi ett kraftfullt intryck då Carter vägrar bära fängelsets kläder då han förbereder sig mentalt på att separera sig från den situation han olyckligtvis har hamnat i. Regissören Norman Jewison lyckades tillsammans med Denzel Washington i huvudrollen ge oerhört trovärdigt liv till den svåra rollen. Med tanke på hur mycket fokus som spenderas på skådespelandet och historien bakom ”Hurricane” så hade denna film lätt kunnat kännas långdragen och ointressant. Istället så gjorde Denzel Washington sin bästa roll sedan Malcolm X (1992) och får oss att djupt sympatisera med boxaren.

Efter att ha avtjänat 14 år av sitt straff så har Carter slutat att ta emot besökare. Vi får en känsla av att han har gett upp, trots tidiga ansträngningar med bland annat författande av en självbiografi. Det var just denna självbiografi som en ung man vid namn Lesra Martin valde att köpa som sin första bok. Helt uppslukad av boken så skriver Lesra ett brev till Carter – som till Lesras förvåning svarar. I ett av filmens starkaste ögonblick skriver Carter till Lesra i ett brev: ”Skriv inte till mig. Besök mig inte. Finn i era hjärtan att inte försvaga mig med eran kärlek”.

Med flera starka scener i samma anda så får vi följa med under resten av Carters resa. Vi lär oss om både godheten och ondskan som finns i människor, samhällets orättvisor och hur viktigt det är att aldrig ge upp.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...