IMG_6800

Albert Wiking / fotografier, Oscar Edlund / intervjuer
Lunds konsthall, 18 mars – 7 maj 2017

We Have a Dream, en blandning som utgörs av bland annat porträtt av musiker, som okonstlade Patti Smith, ikonen Annie Lennox, skandalomsusade Pussy Riot, konstnärer, som aktivistiska Ai Wei Wei, krigsoffer med, för många, ogreppbara erfarenheter och politiker som Hans Blixt; vilken bidrar med tänkvärda citatet “Jag har respekt för dem som söker sanningen. Men jag är orolig för dem som anser sig ha funnit den”.

Här finner vi allt ifrån kungligheter till okända ungdomar. En av dessa ungdomar som förs fram för att inspirera är Jeanette Mikkelsen, vars gammelmormor vanvårdades grovt inom äldreomsorgen. Händelsen skakade Mikkelsen så hårt att hon med stark beslutsamhet sökte arbete som chef på ett ålderdomshem och fick jobbet, som 21-åring.

Som ett ansikte utåt för utställningen används bl.a. en personlighet inom popen, som i sociala medier glorifierat manshat. Ett val av medverkande vilket på gott och ont lockar mer, ny och yngre publik till konsten. Det tycks nämligen aningen skenheligt, även ifall projektet menar att de medverkande inte är vare sig helgon eller superhjältar. Till största del tycks dock projektet vägas upp av ett gediget arbete, som utmynnat i succé.

IMG_6811f

Projektets budskap binds i slutändan ihop av en stark tråd. Av de medverkande kan vi dra slutsatsen att karaktär inte skapas utan friktion och utsättande av prövning, som testar och avancerar uthålligheten. Många gånger har också en grogrund varit sprungen ur kanaliserad ilska. Att möta alla de porträtterades blick och ta del av deras livsöden blev i denna form väldigt påtagligt. Förutom att utställningen bevisligen öppnar upp för många tankar och diskussion så är det en imponerande kvalitet på intervjuer, i enskilda verk och i visuell helhet. Wilking och Rydén har velat skapa ringar på vattnet, vilket de definitivt har lyckats med.

Bland annat fick det mig att fundera på om konceptet inte är tjatigt. Vi lever i ett samhälle som ständigt sänder ut budskapet att vara oss själva, följa vår dröm och inte lyssna på någon annan. Likaså är det en sorts trend att “gå mot strömmen”. Det innebär i dag i princip att gå med strömmen. Om vi föreställer oss att alla går mot strömmen och följer sin dröm, hur galen den än må vara, är det inte så svårt att dra slutsatsen att det slutar mindre bra. I ett kommersiellt samhälle uttrycker vi jaget genom att shoppa oss till en livsstil. Samhället uppmanar oss konstant att mäta vår framgång genom hur väl vi tillfredsställer jaget, når våra drömmar och hur mycket vi får synas i det offentliga rummet.

Vi behöver vara medvetna om att vi lever i en tid där jaget ofta uppfattas vara centrum av universum. Drömmen om kändisskap har stigit och samtidigt har medianen för narcissism ökat. Projektets material används i pedagogiskt syfte för barn och ungdomar. Jag hade önskat att se vikten av ödmjukhet framföras mer tydligt, en egenskap som ändå är en fundamental byggsten för medmänsklighet. Egenskapen visas trots allt träffande genom vissa av verken men glöms i vår tid ständigt bort. Istället är jargongen ofta tuff, du ska slå tillbaka och räcka fingret, bekämpa eld med eld. Vi riskerar samtidigt att gödsla fältet av lättkränkthetens och självgodhetens grödor ifall vi inte behandlar ämnen om drömmar och rättigheter kritiskt och balanserat.

Crissie Håkansson


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...