Life

Life
Premiär 22 mars 2017

Instängda Alien-vibbar blandas med storslagen Gravity-utsatthet i denna spännande film om människans första möte med utomjordisk varelse. Vi möter ett internationellt gäng astronauter och forskare ombord på ISS-rymdstationen när de är i färd med att ta emot jordprov från Mars. Efter ett dramatiskt infångande av det skenande provet så kan de äntligen sätta igång att studera den röda jorden, vad de hittar är levande celler som snart börja växa till en komplex organism. Filmens filosoferande om livet, universum och meningen med existensen är inte av allra djupaste slag men perfekt för ändamålet och som kontrast till de gastkramande actionsekvenserna. Rollfigurerna är tillfredsställande mångfacetterade och tvingas tacksamt inte in i fack som god, ond, elak eller snäll. Samarbete står i fokus och rollfigurerna agerar, utifrån de givna extraordinära omständigheterna, förståeligt och mänskligt. Sverige är representerat inte bara i form av regissören Daniel Espinosa utan också genom Rebecca Ferguson som gör en fin insats i en av huvudrollerna. Filmens rymdvarelse utvecklas under speltiden och lyckas förbli konstant skrämmande trots att den syns ofta och i närbild, ett konststycke som är svårt åstadkomma. Slutklämmens twist är inte den mest originella eller överraskande men fungerar i kontexten och blir en bra avslutning på en visuellt snygg film som fascinerar från start till slut.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...