drom_vidare

Dröm vidare
Premiär 17 mars 2017

Dröm vidare diskuterar på intressanta sätt ämnen som att växa upp med trassliga familjeförhållanden, grupptryck, lojalitet och ansvar. Mirja har inte haft fördelaktiga socioekonomiska förutsättningar och när filmen börjar så släpps hon precis ut efter en tid i fängelse. Hon står i ett vägval mellan ungdom och vuxenhet, ska hon fortsätta att hänga med sina polare och dricka, planera rån och drömma om det goda livet i soligt land eller hjälpa sin sjuka mor och modellbesatta lillasyster genom att leta jobb? Evin Amad blåser liv i huvudrollen på övertygande sätt och backas upp bra av en välsammansatt skådespelarensemble. Regissören Rojda Sekersöz har ett fint handlag och en klar vision för att realisera Johanna Emanuelssons självsäkra manus, att båda två är långfilmsdebutanter gör det hela än mer imponerande. Förutom att Mirja är en välskriven rollfigur som agerar trovärdigt så är resten av filmens persongalleri intressant, att filmen fokuserar kvinnors relationer och struntar i att inkludera den för liknande filmer sedvanliga kärleksrelationen är bra. Ungdom på gränsen till vuxenvärlden placeras i centrum men filmen presenterar ett brett spann av ålderskategorier. Kritiken av utnyttjandet av arbetskraft är smart och ger filmen ytterligare en dimension. Dröm vidare lyckas med att engagera oss i Mirjas liv på heltäckande sätt och presenterar en rad dilemman och val som på djuplodande och effektiva sätt utforskar rollfiguren och samtiden.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...