kong skull

Kong: Skull Island
Premiär 10 mars 2017

King Kong fungerar lite som en röd tråd i filmhistorien, utseendet och den tillhörande storyn i de olika versionerna speglar både vad som kan göras på film tekniskt och diskussioner i samhället kring människans roll i naturen. Dessa aspekter kommer till ytan i denna nya film om Kong, som sätter in ”monstret” i Godzilla-universumet för eventuella kommande franchise-uppföljare. Kong och hans miljöer på Skull Island är snygga och det är med en känsla av matinéäventyr vi åskådare, tillsammans med militärer, forskare och journalist, dras in i en värld som känns upprepande men ändå ny och unik. Balansen mellan att visa Kong som monster och Kong som varelse med mänskliga drag är bra och utgör stommen för att filmens diskussion om, och kritik av, västvärldens förhållningssätt till ursprungsbefolkningar och orörd natur genom historien ska fungera. Birollsmästaren John C. Reilly toppar en välrundad skådespelarensemble bestående av bl.a. Brie Larson, Tom Hiddleston och Samuel L. Jackson. Specialeffekterna, Kong och övriga monster är filmens mest uppseendeväckande ingredienser men människorna utgör en bra motvikt och får oss åskådare att bry oss om mer än hur coola filmens actionscener är. Kong: Skull Island innehåller det mesta jag vill ha från storfilmer: snyggt spektakel som suger mig in i hisnande sekvenser, en story med engagerande mytologi och rollfigurer som i de flesta fall är mer än mat för filmens specialeffektsgenererade huvudattraktioner. Kong: Skull Island har ett bultande hjärta som ger de vidunderliga vyerna och den fartiga ploten en extra dimension och gör filmen till en alltigenom härlig bioupplevelse (glöm inte att stanna kvar till efter eftertexterna för en intressant extrascen).

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...