sameblod

Sameblod
Premiär 3 mars 2017

Sameblod uppmärksammar på ett bra sätt Sveriges ursprungsbefolkning genom att träffsäkert kritisera hur samer har behandlats i historien. Filmen kopplar samman då och nu på smart sätt genom att börja och sluta filmen i nutid, något som understryker att rasismen i filmen tyvärr inte bara tillhör historien utan också är ett problem idag. Vi får följa huvudprotagonisten Elle Marja när hon för första gången på länge åker tillbaka till sina födelsetrakter, genom hennes minnen får vi uppleva den fruktansvärda förnedring som samer fick genomlida i 1930-talets Sverige. En systematisk förnedring som bland annat fick utlopp i rasbiologiska experiment, scenen där Elle Marja och andra barn mäts och utvärderas är hemsk att titta på och får ilskan att koka. Lene Cecilia Sparrok är utmärkt i huvudrollen som är hennes filmdebut, resten av skådespelarna gör också ett bra jobb som berör. Personregin är, precis som resten av regin, självsäkert genomförd av långfilmsdebuterande Amanda Kernell, som tidigare har gett oss den uppmärksammade kortfilmen Stoerre Vaerie. Sameblod visar på engagerande och trovärdiga sätt upp mekanismerna som får förtryckta folk att förakta sig själva och sin identitet, genom ödet vi får följa så diskuterar filmen samernas situation i Sverige på övertygande och upplysande sätt.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...