feed-icon Bild:Flickr

Poddradio, podd eller Podcast. Kärt barn har många namn.

Promenerar du också runt i stan, kanske en solig eftermiddag med hörlurar, stora som små, i båda öronen. Lyssnar frenetiskt på just din musik. Ibland vill man bara vara, ta det lugnt och stänga ute allt annat. Men ibland händer det att musiken du lyssnar på inte får dig att må precis så som du vill.

Det är ju så, vi är alla olika och precis som musiken du lyssnar på kanske inte är den musik din bästa vän, ditt kompisgäng eller flickvän och pojkvän lyssnar på. Och ibland skulle det faktiskt bara vara skönt att lyssna på lite skvaller, en diskussion, en recension eller bara sport.

Just idag lyser februarisolen starkt och värmande. Du sätter dig ner på den kalla stolen som står ute på balkongen, lägger upp bägge benen på den andra stolen, lutar dig tillbaka. Just idag är det bara skönt, du känner dig tillfreds. Lugn. Din vän just idag är podden.

Podden är lite som ett radioprogram men lite mer ändå. En podd är som din bästa vän, någon som alltid finns där. Det enda som begränsar är ditt eget intresse för vad du vill lyssna på. Och precis som radioprogram finns det en uppsjö av poddar för allas intressen.

Något som Malmö som enda stad i Sverige anammade under delar av sommar och höstmånaderna 2016 var Radiobiografen på Biograf Spegeln, originalet kommer ifrån Köpenhamn och Biograf Gloria. Där gästerna sitter i samma rum och dessutom i totalt mörker, lyssnar på just den kvällens podd tillsammans. Något som kanske är unikt i vår moderna och digitala tid. För att följa nyheter och tema hos Radiobiografen i Köpenhamn kan du gå in på deras Facebook-sida.

Vad finns det för poddradio för de vars intressen lutar sig åt konst och kultur, sport och livsstil? Regionalt i Malmö men också i andra delar av Sverige och internationellt. Här kommer några exempel värda att lyssna på: Sydsvenskan.

I Göteborg finns ADA som ständigt jobbar för kreatörer och dessas kreativa arbeten. Första september 2016 släpptes första avsnittet av deras podd; Konstform (som också är är namnet på deras nyhetsbrev.) Du kan läsa mer om ADA och lyssna på deras pod på deras hemsida.

Malmö Stads hemsida kan du hitta både filmade program och podcasts. Även Teatercentrum Södra i Malmö har en rad olika podcasts.
Sydsvenskans livsstil-podd Nord&Francke och MFF-podden är andra alternativ.

Sveriges Radio (SR) har naturligtvis även de poddradio, just ordet radio har naturligt lyfts fram hos dem. Förutom STIL och OBS i P1 finns även P1 Kultur och P3 Kultur.

Även fackförbundet DIK har podden DIALOG och Bukowskis har podden Konstfolket.

Internationellt finns exempelvis ESPN som har ett helt sportpodd-center. EPT Not Live Podcast där James Hartigan och Joe Stapleton pratar och kommenterar European Poker Tour och PokerStars Championship. För dig som är intresserad utav kultur finns bland annat Hammer Museum och The Metropolitan Museum.

Det finns även Podcast.com där du kan söka dig till podden du är intresserad av, likt Spotifys Podcast-sök.

Självklart är dessa bara några få exempel och det finns poddar för varje person och intresse, lite som ett radioprogram men bärbart, som en Mp3-spelare likt Apples iPod. Luta dig tillbaka och lyssna på en podd sittandes med bägge fötterna på stolen i februarisolen på en mobil, oavsett märke.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...