La_fille_inconnue

Den okända flickan
Premiär 24 februari 2017

Bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne visar gång på gång att de är några av filmhistoriens mest intressanta regissörer och manusförfattare, så även i denna film om ett en okänd kvinna som hittas död och läkaren som kanske hade kunnat rädda livet på henne genom en enkel knapptryckning. Den okända flickan gör som Dardenne-brödernas filmer ofta gör, den utgår från en rollfigur och ett dilemma för att berätta en historia med många lager som på djuplodande sätt analyserar både människan och samhället. Filmen börjar med att en läkare och en läkarstudent, som har hand om en mottagning i ett fattigare område, inte öppnar när dörrklockan ringer efter stängning. Nästa dag hittas kvinnan som ringde på död och en utredning sätts igång, både av polisen och läkaren, som har svårt att leva med hennes val. Adèle Haenel, som tidigare har kunnat ses i de i bl.a. den fantastiska Water Lilies och den intressanta Kärlek vid första slaget, gör en fullständigt fenomenal insats i huvudrollen. Alla rollfigurer och händelseförvecklingar är vältecknade, något som ger oss åskådare en intim relation till personerna och situationerna i filmen. Förutom den innerliga mänskligheten så bjuder Den okända flickan också på thriller-spänning i form av mysteriet som undersöks, vem är flickan och varför/hur dog hon, och en träffsäker samhällsanalys som undersöker ämnen som t.ex. den tuffa situationen för invandrare i västeuropeiska länder och prostitution. Som helhet är Den okända flickan en uppslukande filmupplevelse som stilsäkert övertygar på alla plan och är nära full pott i betyg.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...