DSC_0032

Iiris Viljanen
17 februari 2017, Mejeriet / Lund

Iiris Viljanen släppte ett av förra årets bästa och mest hyllade album i form av Mercedes. Hon hann även med att släppa den vackra Kiss me, stupid & 7 more solo piano pieces. När hon på Mejeriet I Lund tackar för sig, efter en emotionellt skälvande cover av “Total Eclipse of the Heart” som extranummer (hennes egen fina låt med samma namn har vi tidigare under konserten fått njuta av), så har jag och den vördnadsfulla publiken fått uppleva underbar stunds sång och musik.

Innan Iiris går på scen så sätter Malmö-bandet Allra Käraste Syster stämningen perfekt med en imponerande rad låtar. Andrea Hatanmaa, som sjunger i bandet, har gått i samma musikskola som Iiris och de bådar delar senare under kvällen scen under en brinnande angelägen version av ”Ljuset själv”. När deras röster sammanstrålar i rader som ”Om jag investerar i dig så börjar kronan att falla och om jag lånar dig så får jag stå i kö som alla andra” så ställer sig nackhåren i styv givakt.

Iiris varvning av vad en skulle kunna kalla piano-rap och ”vanlig” sång är säregen och fullständigt medryckande. Hennes kontroll av sin röst är imponerande och gör att hon får det att verka lätt att förmedla de känslostormar som genomsyrar texterna. Det är det säkert inte och en sak som är säker är att det inte alltid är lätt att lyssna på hennes låtar, jag hör flera snyft från publiken och det är mer än en gång tårar dyker upp även i mina ögon.

Viljanen får det att samtidigt låta mäktigt storslaget och personligt intimt, både under låtar där hela bandet är med och i låtar, som den hjärtskärande ”Mercedes”, där allt ljus är på henne och pianot. Efter konserten sitter jag tyst och tänker tack för musiken, en stilla stund innan sorlet från verkligheten återvänder och jag går ut i Lunds friska nattluft. Iiris Viljanens låtar är lika här och nu som de är tidlösa och fragment från denna spelning kommer för evigt att dyka upp som vackra minnen.

Mer information om konserter på Mejeriet i Lund hittar ni här.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...