Jackie

Jackie
Premiär 3 februari 2017

Jackie följer Jackie Kennedy när hon i kölvattnet av mordet på hennes make John F. Kennedy, tillika USA:s president, försöker sätta ord på saker som sin plats i tumultet, framtida arv, dåtida felsteg och en rad andra överväldigande ämnen. Filmen Jackie gapar efter mycket, som t.ex. att presentera en zeitgeist, att ge ett porträtt av huvudpersonen och att undersöka ett av historiens mest omtalade mord, utan att helt lyckas med att bita tänderna i något. Nafsandet på de olika ämnena är dock tillräckligt hårt för att göra filmen till en intressant upplevelse som pekar mot så intressanta saker som kvinnlig representation i filmisk historieskrivning, patriarkala könsstrukturer, personlig ambition och balansgången mellan det privata och det offentliga. De mindre rollerna är levandegjorda av intressanta skådespelare, t.ex. Greta Gerwig, Billy Crudrup och Peter Sarsgaard, som gör fina insatser men det är Natalie Portman i titelrollen som höjer denna film till något mer än en okej biografi-film i mängden. Portmans rolltolkning är mångbottnad och finstämd, hon gör rollen till sin egen utan att hennes persona (som hyllad skådespelare/filmstjärna) tar över och fråntar fokus från rollfiguren och den verkliga person den representerar. Jackie är ingen fullträff vad det gäller något annat än Portmans porträtt men siktar in sig tillräckligt nära målet för att filmen ska bli intressant för en bred målgrupp av biobesökare.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...