aquarius

Aquarius
Premiär 20 januari 2017

Aquarius är ett lägenhetskomplex i den välbärgade delen av den brasilianska staden Recife. Bostaden vid havet har under många årtionden varit hem för vår protagonist Clara som nu, efter att barnen är utflugna och maken sedan länge är död, lever där själv. Det är ett behagligt liv med dopp i havet och trevligt umgänge med vänner, släktingar och hennes anställda hemhjälp men det finns orosmoment, förutom Claras så har alla lägenheter köpts upp av ett företag som vill riva huset och bygga lyxigare bostäder. Företaget vill köpa även Claras men hon vägrar, något som leder till en rad intressanta situationer som alla fångas empatiskt och stilsäkert av Kleber Mendonça Filhos manus och regi. Att filmen följer en medelålders kvinna i hennes vardag är intressant i sig, det finns ju tyvärr alldeles för få filmer med sådana protagonister, och Filho lyckas ladda varje situation, vare sig det gäller huvudspåret eller sidospår som t.ex. en utekväll med raggning, med spänning. Aquarius är full av snillrika detaljer som sammansmälts till en självklar helhet. Filmen börjar med en elegant prolog som utspelar sig när Clara var ung medan resten av filmen mästerligt förmedlar, genom rollfigurens handlingar, ord och mimik i nuet, hur hennes liv sett ut och ser ut. Sonia Braga är knäckande bra i den mångbottnade huvudrollen och leder en ensemble skådespelare som alla blåser liv i sina rollfigurer på bra sätt. Upplösningen är vardagligt explosiv och smart öppen, ett perfekt avslut på en lysande film med enastående berättarteknik och involverande personporträtt.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...