elle

Elle
Premiär 13 januari 2017

Vill du ha en film som överraskar vi varje tillfälle som ges och som diskuterar komplexa ämnen på utmanande sätt? Då är denna thriller om en våldtäkt och dess konsekvenser precis vad du letar efter. Regissören Paul Verhoeven (Starship Troopers, Total Recall, Basic Instinct) är en mästare på att förmedla sensuellt laddade situationer, ibland rör sig hans filmer eller delar av filmer mot tveksamma exploitation-marker men ofta så behåller de sina smarta subversiva underströmmar. Filmens våldtäkt exploateras aldrig för underhållningssyften även om den visas ett flertal gånger. På ytan kan Elle sägas vara en spännande ”vem gjorde det”-film med inslag av katt-och-råtta-lek men här finns också mycket annat att glädjas åt. Isabelle Huppert är lika strålande som vanligt när hon porträtterar sin oftast iskyliga rollfigur och manövrerar denna mellan hämndtankar, att styra sin sons liv, att vara chef för ett spelföretag och att bearbeta (eller snarare inte bearbeta) en minst sagt dramatisk händelse i barndomen. Elle har så många intelligenta lager att hjärnjuicerna forsar av glädje, vi guidas med en kliniskt kontrollerad stilsäkerhet genom en konsekvent berättelse som både berör och upprör. Den avslutande bilden som Elle lämnar oss med sätter perfekt punkt för en film som gränsöverskridande leker med genrer för att ge oss en engagerande upplevelse som både ställer intressanta frågor och ger tillfredsställande svar.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...