Paterson

Paterson
Premiär 6 januari 2017

Jim Jarmusch är en väldigt amerikansk regissör och med det menar jag att han berättar något beständigt och djuplodande om det amerikanska livet och den amerikanska folksjälen, andra jämförbara regissörer i sammanhanget är Richard Linklater och John Sayles. Något som står i kontrast till all den Hollywoodianska ”amerikanskhet” som dominerar filmindustrin. Här får vi följa något så ovanligt som ett harmoniskt äktenskap som verkar göra båda parter lyckliga. Golshifteh Farahani och Adam Driver levandegör de båda rollfigurerna i fokus på sympatiska sätt när de vandrar runt i Jarmusch version av staden Paterson i New Jersey. Som vanligt så är Jarmusch filmvärldar och rollfigurer samtidigt realistiskt trovärdiga och excentriskt egensinniga. Förutom att filmen utspelar sig i Paterson så syftar titeln också på Drivers rollfigur som heter samma som stället han bor på, något som ger honom en känsla av ansvar för och tillhörighet till platsen och dess historia (t.ex. till poeten Willian Carlos Williams). Paterson är opublicerad poet och busschaufför, i vilken ordning är ett tema som filmen utforskar, medan Farahanis Laura är hemmafru med drömmar om allt från att bli country-stjärna till att sälja många muffins på helgmarknaden. Paterson är en alltigenom trivsam och vacker filmupplevelse men det är i utforskningen av skärningspunkten mellan att vara kreativ, drömma om att dela med sig av sin kreativitet (eller inte) och att vara tillfredsställd med vardagen som filmen säger något verkligt meningsfullt och tänkvärt.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...