Årets bästa filmer 2016 presenteras här. För att en film ska vara få vara med på listan så måste den ha gått upp på svenska biografer under 2016.

girl with all the gifts

25. Room
24. The Nice Guys
23. Under sanden
22. The Girl with All the Gifts
21. Flickan, mamman och demonerna

darth rogue one

20. Monsieur Chocolat
19. Mitt liv som Zucchini
18. Rogue One: A Star Wars Story
17. The Childhood of a Leader
16. Jag, Daniel Blake

behemoth

15. Behemoth
14. Jätten
13. Doctor Strange
12. Min pappa Toni Erdmann
11. Sju minuter efter midnatt

Layal & baby
10.
»3000 nätter«
Mai Masris regi och manus balanserar precis rätt mellan samhällskritik, drama och spänning och den avslutande frysta bilden sätter prefekt punkt för en högst sevärd film fylld av både mellanmänsklig värme och institutionell grymhet.

Läs hela recensionen här.

neon demon
9.
»The Neon Demon«
Manuset och Nicolas Winding Refns regi gör åskådaren till medbrottsling i voyeurismen på sätt som smart diskuterar vad vi som samhälle ser som vackert och varför. Blandningen av drama-, thriller- och skräckelement är perfekt och håller oss i ett fast grepp, spännande scener varvas med mer kontemplativa sådana i ett narrativ som ständigt överraskar på små och stora sätt.

Läs hela recensionen här.

The Revenant
8.
»The Revenant«
Jag har skrivit om western-genren som en vacker död genre (ni kan t.ex. läsa längre text om ämnet i tidningen Filmrutan). Kanske kan den återuppstå i och med denna brutalt vackra och vackert brutala film vars titel betyder ”återuppstånden från de döda”?

Läs hela recensionen här.

sauls son
7.
»Sauls son«
Använd ilskan du känner efter filmen för att se till att ingen någonsin glömmer det som filmen berättar om, det är endast tillsammans vi kan se till att nazismen aldrig får ett ordentligt fäste igen.

Läs hela recensionen här.

The Lobster
6.
»The Lobster«
…är The Lobster en fullständigt underbart egensinnig och excentrisk film. Överraskningarna och vändningarna slutar aldrig att komma och vi dras med i en berättelse som totalt slukar ens uppmärksamhet, från första till sista bildruta.

Läs hela recensionen här.

hell high water
5.
»Hell or High Water«
…regin, av David Mackenzie (Hallam Foe, Young Adam, Starred Up) ger oss en för berättelsen passande känsla av att befinna oss i en skärningspunkt mellan då, nu och framtiden på en plats där vardagslivet stapplar fram i slow motion trots att den stora världen utanför rör sig i ilfart.

Läs hela recensionen här.

manchester
4.
»Manchester by the Sea«
Mommy är en hjärtskärande och intelligent film som inte räds att diskutera sina ämnen på provokativa och Manchester by the Sea spinner en komplex och engagerande väv av relationer, minnen, val och konsekvenser, en oförglömlig väv som fastnar i minnet på varje person som ser filmen.

Läs hela recensionen här.


3.
»Bortom Lampedusa«
Filmen porträtterar på brinnande sätt ett aktuellt nu, med skeenden som påverkar Europa och hela världen, samtidigt som den förmedlar en känsla av djuplodande kunskap om historia och kultur på den porträtterade platsen.

Hela Martins recension går att läsa i tryckt nummer av tidningen Filmrutan.

nocturnal animals
2.
»Nocturnal Animals«
Det finns ett nattsvart mörker i filmen men också ett trösterikt hopp, fördelat smart på de olika handlingstrådarna och deras meta-funktioner. Nocturnal Animals är en av årets absolut snyggaste och smartaste filmer och får inte missas av någon som gillar rörliga bilder på duk.

Läs hela recensionen här.

arrival
1.
»Arrival«
Allt som allt så är Arrival en underbart egensinnig science fiction-film som modigt tar oss dit inga andra filmer tagit oss förut när den utforskar stora frågor om livet, döden, tiden och rymden.

Läs hela recensionen här.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...