manchester

Manchester by the Sea
Premiär 23 december 2016

Kenneth Lonergan har tidigare gett oss de fascinerande You Can Count on Me och Margaret (som finns i två versioner som följd av ett långdraget bråk mellan regissören och distributionsbolaget) och cementerar med Manchester by the Sea sin status som en av intressantaste nu verksamma filmregissörerna. Filmen är en av årets absolut bästa och är full av svidande ånger, skuld och mänsklighet. Vi får följa Lee som genomlider en avtrubbad vardag som vaktmästare i Boston samtidigt som vi får ledtrådar, genom flashbacks, om hur han tidigare har levt ett annat, gladare liv. När han får nyheter om att hans bror har dött så måste han återvända till sin uppväxtort Manchester i New England, en ort som fångas med en sober ock kylig vackerhet av det fenomenala fotot. Broderns död är en tragedi, han lämnar efter sig en son som Lee så länge måste ta hand om, men det är inte filmens mest tragiska aspekt. Vad som är mest tragiskt vill jag inte avslöja för det spoilar till viss del filmen men jag kan lova att vad ni kommer att få se är något av det mest dramatiska och sorgsna ni har sett på film. Att följa Lees öde och kamp för att inte gå under när han tvingas tillbaka till platsen han lämnat är jobbigt och det är många gånger man känner att tårarna tittar fram. Att Lonergan, som förutom regin också står för manuset, lyckas addera genuint roliga sekvenser som kontrast till den bottenlösa och nattsvarta sorg som finns i centrum av filmen är ett imponerande konststycke. Men det är inte bara bakom kameran som det bjuds på enastående insatser, Casey Affleck är fullständigt lysande i rollen som Lee och gör ett människoporträtt som kommer att få en förtjänad upphöjd plats i filmhistorien. Resten av skådespelarensemblen, med Michelle Williams i spetsen, är också riktigt bra. Manchester by the Sea spinner en komplex och engagerande väv av relationer, minnen, val och konsekvenser, en oförglömlig väv som fastnar i minnet på varje person som ser filmen.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...