arrival

Arrival
Premiär 2 december 2016

Rymdvarelserna anfaller? Igen säger ni? Det får ni se säger jag, och ni får göra det i en väldigt smart film som sätter språk och förståelse i första rummet. Hur vi, som världssamhälle och privatpersoner, skulle reagera om rymdvarelser plötsligt landade med stora skepp på ett flertal platser på jorden är eggande att tänka på. I Arrival får vi se hur filmens vältecknade rollfigurer reagerar samtidigt som vi funderar. Filmen blir en intressant kontrast till alla rymdvarelsefilmer där krig och överlevnad står i fokus och diskuterar på mångfacetterat sätt innebörden av kommunikation och konsekvenserna av bristen på kommunikation. Berättarstrukturen är enastående konstruerad och upplösningens twist är intelligent elegant, kanske kommer den att bli en snackis i paritet med The Sixth Senses upplösning. Regissören Denis Villeneuve fortsätter här, efter engagerande filmer som Sicario, Enemy, Incendies, Prisoners och Polytechnique, sin spikraka färd mot toppen av nu verksamma regissörer. Hans regi är stilsäkert klockren och ger varje otrolig händelse i filmen en trovärdighet, vad vi får uppleva är spektakulär science fiction med en känsla av realism. Att hans nästa film är uppföljaren till Blade Runner är eggande. Spjutspetsen i en bra sammansatt skådespelarensemble, bestående av bl.a. Forest Whitaker och Jeremy Renner, är Amy Adams som står för ett fantastiskt porträtt av en lingvist som hamnar i de utomjordiskt spännande händelsernas centrum. Allt som allt så är Arrival en underbart egensinnig science fiction-film som modigt tar oss dit inga andra filmer tagit oss förut när den utforskar stora frågor om livet, döden, tiden och rymden.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...