Layal & baby

3000 nätter
Premiär 4 november 2016

Man blir arg över vad huvudpersonen, lärarinnan Layal, får utstå som fånge i ett israeliskt fängelse i 3000 nätter. Fängslad för att hon tog upp en liftande pojke som behövde hjälp men framförallt, som många andra kvinnor i filmen och i Israel, fängslad för att hon palestinier. Vi får följa vardagslivet i fängelset där politiska fångar från Palestina blandas med israeliska fångar som sitter inne för kriminalitet. De palestinska fångarna behandlas som skit av både sina israeliska medfångar och fångvaktarna, som ständigt försöker få någon av dem att ange sina vänner och bryta ner deras vilja till motstånd mot sina förtryckare. Strax efter att Layal blivit fängslad upptäcker hon att hon är gravid, vilket inte gör det lättare att välja mellan att stå upp för vad som är moraliskt rätt eller ta svekets, mot sig själv, sitt land och sina övertygelser, väg och få större chans att bli frisläppt och få behålla sin son. Om det finns mycket i filmens story och plot, som är baserade på verkliga förhållanden och händelser, som gör en ledsen och arg så finns det i filmens utformning mycket som gör en glad. 3000 nätter är full av starka kvinnoporträtt med rollfigurer som är intressant vältecknade. Layals öde är engagerande och vi får lära känna en mångbottnad rollfigur som utvecklas starkt under filmens gång, skådespelaren Maisa Abd Elhadi levandegör henne på utmärkt sätt och backas upp av en gedigen ensemble skådespelare i de övriga rollerna. Mai Masris regi och manus balanserar precis rätt mellan samhällskritik, drama och spänning och den avslutande frysta bilden sätter prefekt punkt för en högst sevärd film fylld av både mellanmänsklig värme och institutionell grymhet.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...