morran och tobias

Morran & Tobias – Som en skänk från ovan
Premiär 26 oktober 2016

Morran och Tobias var från början en sketchartad tv-serie på SVT:s kortlivade experiment SVT Flow, programmet visades sedan i längre format på ”vanliga” SVT-kanalerna med följd att serien utsågs till årets tv-program 2015 på Kristallen-galan. Den stora frågan nu är om rollfigurerna och deras kontext fungerar som långfilm? Det är inte ofta jag sitter och gapskrattar på pressvisningar (tyvärr) men under denna film så utbrast jag i sådana några gånger. Robert Gustafsson och Johan Rheborg är verkligen i högform och det märks hur mycket de gillar att levandegöra just dessa rollfigurer, deras insatser är motsatsen till att gå på autopilot och kemin dem emellan är helt fantastisk att beskåda. Allt är dock inte guld och gröna skogar, ramberättelsen känns ibland forcerad och vissa av filmens partier känns som transportsträckor mellan de olika sketchliknande sekvenserna, som att vi tvingas titta på vad som händer mellan de ursprungliga korta serieavsnitten (de klockade in på ca 9 min). Nästan alla längre scener, de som jag ovan kallar sketcher (som skulle varit ett avsnitt av den ursprungliga tv-serien) är roliga, vissa är dumt roliga, visa sjukt roliga och vissa sorgligt roliga. Bakom alla skratt så finns det ett allvar som berättar om två människor i periferin som, plågade av en historia av våld och alkoholism i hemmet, lever i en relation som samtidigt är deras räddning och deras undergång. Morran och Tobias är två excentriskt tecknade rollfigurer som definitivt har och kommer att fortsätta ha kultstatus som svenska outsider-ikoner. Filmformatet kanske inte är deras starkaste arena men de gör sig ändå tillräckligt bra på den för att Morran & Tobias – Som en skänk från ovan ska vara en engagerande, underhållande och känslomässig upplevelse.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...