Urok

Läxan
Premiär 23 september 2016

I en liten bulgarisk stad försöker en lärare avslöja vilken som har stulit en elevs pengar och lära sin klass en läxa om rätt och fel. Men frågan om vad som är rätt eller fel ställs på sin spets för henne när hon i sitt privatliv måste göra svåra val för att inte förlora sitt hus, som riskerar att gå till banken efter att hennes man ljugit för henne och gjort annat med de pengar hon gett honom för att betala av lånet. Med närgående och följsamt kameraarbete och en spänningsuppbyggande regi så får vi följa detta verklighetsbaserade drama som en skulle kunna kategoriseras som diskbänksrealistisk thriller. Läxan presenterar livet i ett postkommunistiskt Bulgarien på sätt som diskuterar den specifika tiden och platsen på intressanta sätt samtidigt som filmen tar upp universella teman om brott och eventuella straff. Valen som huvudpersonen gör får oss att fundera på vad vi själva skulle göra i samma situation samtidigt som det finns en Émile Zolansk naturalism över hur manuset sätter upp förutsättningar för rollfigurerna för att sedan se vad konsekvenserna av dessa förutsättningar blir. Med avstamp i detta så ställer tematiken intressanta frågor om fri vilja och determinism som ger åskådaren något att fundera på långt efter att eftertexterna har slutat rulla. Regin, av Kristina Grozeva och Peter Valchanov, är full av eleganta detaljer och scener med händelser som kan verka slumpmässiga men senare får stor betydelse, ett sådant exempel är den Tjechov-påminnande presentationen av en leksakspistol som konfiskeras av läraren för att sätta stopp på några elevers bus. Varje beståndsdel av Läxan är stark men det går inte att lovprisa filmen utan att nämna den otroligt inlevelsefulla och engagerande insatsen i huvudrollen av Margita Gosheva, som på förträffligt sätt levandegör huvudpersonens kval. Som helhet är Läxan en film som översköljer ens sinnen med en fantastiskt mångbottnad berättelse om rätt och fel och den stora gråzonen däremellan.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...