allvarsamma leken

Den allvarsamma leken
Premiär 9 september 2016

Regissören Pernilla August och manusförfattaren Lone Scherfig är en dynamisk duo, tillsammans gör de en adaption av Hjalmar Söderbergs roman med samma namn som har alla möjligheter att imponera på både på bokmalar och cineaster. Historien, som har kallats ”den stora svenska kärlekshistorien”, ekar genom tid och rum och säger både något specifikt om tiden den utspelar sig på och mänskliga känslor som går att hitta i alla tidsåldrar. Filmens många svallande och förtryckta känslor förmedlas med en självklarhet som är samtidigt stilsäkert simpel och engagerande komplex. Mellan Liv Mjönes och Sverrir Gudnason, i huvudrollerna, finns det wn infekterande kemi som gör relationen i fokus trovärdig. Konsekvenserna av valen de gör påverkar inte bara dem och människor i deras närhet utan får också oss i publiken att fundera på liknande val vi gjort i våra egna liv. I mindre men för helheten väldigt viktiga biroller hittar vi bra insatser från skådespelare som t.ex. Michael Nyqvist och Göran Ragnerstam. Det hjälper såklart att filmen kan luta sig tillbaka på en så stark text som Söderbergs men vare sig du läst romanen eller inte så är Den allvarsamma leken en film som berör och diskuterar idén av kärlek med förkrossande precishet och sensuell hetta. Det vackra fotot, med bl.a. fina bilder av den svenska skärgården, och en blandning av klassproblematik, patriarkatkritik och analys av självdestruktiv egoism, som ligger och pyr i bakgrunden, bidrar också till att göra Den allvarsamma leken till en sevärd film med många bottnar.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...