The Lobster

The Lobster
Premiär 27 juli 2016

I en obestämd framtid så är det förbjudet att vara singel, om man förlorar sin partner så hamnar man på ett hotell där man på kort tid måste hitta ny partner. Om man inte luckas så förvandlas man till ett djur som man får välja själv. Om man istället rymmer så kan man ansluta sig till singlarna i skogen och få leva med att alltid vara villebråd för gästerna på hotellet, som kan fånga in singlar för att få extra dagar innan de förvandlas till djur. Vår protagonist kommer till hotellet med sin bror som, efter att ha misslyckats med att hitta ny partner på sin hotellvistelse, är en hund. Han väljer att bli en hummer om han skulle misslyckas att träffas av Amors pilar och hitta en kandidat för samlevnad. Som ni kan förstå, av min korta sammanfattning, så är The Lobster en fullständigt underbart egensinnig och excentrisk film. Överraskningarna och vändningarna slutar aldrig att komma och vi dras med i en berättelse som totalt slukar ens uppmärksamhet, från första till sista bildruta. Regissören Giorgos Lanthimos gör i och med denna film sin tredje raka riktigt bra film med kreativ och fantasifull handling, The Lobster når inte ända upp till fenomenala Dogtooth från 2009 men är snäppet bättre än Alper från 2011. För att levandegöra de underfundiga rollfigurerna så har filmen samlat en hop riktigt bra skådespelare som gör inspirerade insatser. Colin Farrell, i huvudrollen, står för sitt bästa skådespeleri sedan 2008 och In Bruges och andra som förtjänar extra beröm är Ben Whishaw och Ariane Labed. The Lobster är full av snygga kompositioner och originella idéer som stannar kvar i minnet långt efter att man sett filmens sista oförglömliga scen, som på perfekt sätt sätter punkt för en film som inte bör missas av någon med intresse för skarpsinnig film som vågar gå sin egen väg och utmana konventioner.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...