race

Race
Premiär 27 juli 2016

Titeln är dubbeltydig och anspelar både på filmens uppvisning av Jesse Owens löparkarriär och filmens intressanta diskussion om rasism och nazism i USA och Tyskland på 1930-talet. Filmens upplösning utspelar sig under OS i Berlin 1936, den visar Owens härliga löparuppvisning där men visar oss också det spel som pågick bakom kulisserna mellan Tysklands äckliga nazister och USA:s komprometterade olympiska kommitté. Filmen ger en intressant bild av tiden före andra världskriget och upptrappningen mellan Nazi-Tyskland och USA. En film om Owens hade lätt kunnat bli till flaggviftande propaganda men Race kritiserar smart både USA och Tyskland. Amerikanarna är såklart, som sig bör, hjältarna i relationen mellan länderna men filmen bortser inte från hur illa icke-vita personer behandlades i USA. Skådespelarna gör överlag bra insatser när de porträtterar sina verkliga motsvarigheter och förutom Owens så får vi intressanta tolkningar av personer som Avery Brundage, perfekt levandegjord av Jeremy Irons, Joseph Goebbels och Leni Riefenstahl, spelad av Carice van Houten (som många känner igen som Melisandre från Game of Thrones). Race ger oss både spännande och upplyftande sportsekvenser och djuplodande intelligenta diskussioner om väldigt viktiga ämnen. Från största till minsta handlingstråd så finns här en detaljrikedom som gör filmen underbart involverande och intressant mångfacetterad.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...