Money Monster

Money Monster
Premiär 3 juni 2016

George Clooney är passande sliskig som programledaren Lee Gates. Som host för tv-showen Money Monster så rekommenderar han, med hjälp av diverse gimmickar, heta aktier för tittare. I anslutning till att ett av Gates ”säkra” val har kraschat så kommer en man, som förlorat alla sina pengar på grund av aktietipset, in i livesändningen och hotar att döda Clooney och spränga en bomb. Jodie Fosters regi är effektiv och utan krusiduller och stämningen i filmen är thrillertät rakt igenom. De fina skådespeleriinsatserna från Clooney och Jack O’Connell ökar vår investering i tilltalande dubiösa rollfigurer och Julia Roberts bedrar med fin kontrast som den balanserade producenten som försöker hålla läget under kontroll. Filmens kritik av aktiehandel, storföretags makt och medias oansvarighet och glättighet, i ett korrupt system som gör de rika rikare genom girig spekulation, är intressant komplex och svidande träffsäker. Blandningen av drama-element, thriller-spänning och samtidsanalys fungerar oftast bra men har sina brister, vissa händelseförvecklingar tänjer på gränserna för trovärdighet, angående vad som skulle kunna hända i liknande verklig situation, och minskar filmens potential att synliggöra brister i det verkliga system som filmen kritiserar. Money Monster tittar på ruttna saker som ligger dolda under kapitalismens skinande yta, filmens underhållande utforskning lyckas inte gå till botten med tematiken men når tillräckligt djupt för att vara intressant och relevant.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...