sophelikoptern

Sophelikoptern
Premiär 27 maj 2016

Med ett stilsäkert stramt kameraarbete och snyggt svartvitt foto så tar Sophelikoptern med oss på en road trip genom Sverige. Det är snyggt och kontrollerat och med en stor dos torr humor som vi får följa tre unga huvudpersoner när de bland annat stoppar vid koutsläpp, världens största osthyvel och en korvkiosk med väntande drag racing-entusiaster. På vägen mot att leverera en icke-fungerande klocka till sin mormor så stöter huvudpersonerna, som är av romskt ursprung, ständigt på personer som börjar tala med dem på engelska och tvingar dem upprepa ”vi pratar svenska”. Sophelikoptern blir genom detta en utmärkt utforskning av fördomar och svenskhet med många subtila detaljer som smart iakttar sin samtid med träffsäker precision. Upplägget kan till en början kännas överdrivet pretentiöst men ju längre in i filmen man kommer så försvinner den känslan och ersätts av en förundran över utförandets excentriska händelseförvecklingar, som ständigt tar oss till överraskande platser och personer. Som helhet så blir Sophelikpotern en unik och poetisk filmupplevelse som dansar kvar i minnet långt efter att eftertexterna har slutat rulla.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...