dottern

Dottern
Premiär 27 maj 2016

En man återvänder till sin hemstad efter flera års frånvaro för att närvara på sin rika fars bröllop med en mycket yngre kvinna. Han skulle haft med sig sin tjej men har istället med sig ett bagage av alkoholmissbruk och ett nyligen avlagt löfte om nykterhet. Hans besök riskerar att förstöra livet för en kompis och dennes familj, om han avslöjar vad han vet om kompisens och titelns dotter. Filmen balanserar bra mellan att vara realistiskt dramatisk och melodramatisk, det är gripande trovärdigt samtidigt som det är tillspetsat känsloladdat. Skådespeleriet lyfter manuset när det dippar, bland många fina insatser, från bl.a. Miranda Otto, Ewen Leslie, Anna Torv, Sam Neill och Geoffrey Rush, så är det Odessa Youngs insats som dottern Hedvig som främst stannar kvar hos mig. Förutom att vara full av intressanta rollfigurer så fångar Dottern känslan av småstäder, sådana städer där jobben och människorna sakta men säkert blir försvinner. Sådana småsamhällen som unga människor med ambitioner helst bara vill lämna. Filmen är baserad på Henrik Ibsens pjäs Vildanden men handlingen är förlagd till ett modernt Australien, som bjuder på många fina vyer fångade med filmens vackra och tidlösa foto. Upplösningen är perfekt avvägd och öppen, något som ger rum för oss åskådare att tänka på vad som händer med storyn och rollfigurerna efter att speltiden tagit slut.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...