civil war

Captain America: Civil War
Premiär 27 april 2016

Detta är snarare Avengers 3 minus Hulken och Thor än Captain America 3 men det är verkligen ingen dålig sak. Vem bryr sig om en missvisande titel när vi får en sådan här bra totalunderhållning, som för fram handlingen i Marvel-universumet på involverande sätt och sprakar med coola actionsekvenser som ger rollfigurerna chans att skina både som individer och team. Med inspiration från serietidnings-eventet med samma namn så bjuds vi på en intressant diskussion om mäktig kraft och mäktigt ansvar när Steve Rogers (Captain America) och Tony Stark (Iron Man) hamnar på olika sidor lagen. Detta efter att FN, efter en rad superhjälte-incidenter där oskyldiga fått sätta livet till, deklamerat att alla ”enhanced” personer måste registrera sig och att the Avengers ska kontrolleras av FN. På tal om ”with great power comes great responsibility” så debuterar den nya, unga, Spider-Man, spelad av Tom Holland, med ett inhopp som träffar precis rätt i balansen mellan humor och action. Han är filmens mest lyckade introduktion av viktig ny rollfigur men även presentationen av Black Panther, spelad av Chadwick Boseman, får väl godkänt. De återvändande skådespelarna, med Robert Downey Jr. I spetsen, kan sina rollfigurer väl vid det här laget utan att ha tröttnat på dem, samspelet mellan de gamla, halvnya och nya skådepelarna och rollfigurerna sitter som en smäck. Detsamma gäller bröderna Russos lätta och lediga men ändå komplexa regi, att veta att de kommer att styra skutan även i de kommande Avengers: Infinity War-filmerna känns skönt. Diskussionen om ansvar, makt och (militär) kraft gör att många paralleller kan dras mellan filmens fiktion och hur krig idag förs av supermakter i verkligheten. Detta ger en ytterligare dimension till ett manus som också är späckfullt av härligt nördiga referenser till serietidningsvärlden, berörande stunder som får tårarna att titta fram (speciellt hos alla oss som också tittar på Marvels tv-serier) och oemotståndligt iscensatta sekvenser av pur underhållning. Captain America: Civil War gör mig, som Marvel-fantast, riktigt glad och har alla möjligheter att göra detsamma för dig och alla andra människor som engagerats i Marvels finfina filmföljetong om superhjältars liv och leverne.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...