when Marnie

När Marnie var där
Premiär 23 mars 2016

Självhat, ensamhet och förmågan att utvecklas genom att lära känna sig själv fokuseras i denna melankoliskt vackra och mångbottnade film om en ung tjej som skickas till landet för att må bättre. Filmen balans mellan verklighet, fantasi och övernaturliga inslag är sömlöst perfekt och skapar en atmosfär som engagerar åskådaren i en lek med känslor som stannar kvar långt efter att filmens speltid är slut. Många scener ger mig den där vaga men ack så tilltalande känslan som vissa minnen från barndomen kan ge, minnen där känslan är viktigare än detaljerna. Animeringen är tidlöst snygg med sprakande vackra färger och eleganta vyer. Varje rollfigur är snyggt skriven och filmen lämnar en, trots avhandlandet av svåra och dystra ämnen, med en varm känsla som tilltar ju mer jag tänker på filmen. Om detta, som det är sagt, blir Studio Ghiblis sista film så lämnar de oss med en film som på bra sätt sätter punkt för historia av underbara filmer fyllda med visionärt skapande och mäktig mänsklighet.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...