batman v superman

Batman v Superman: Dawn of Justice
Premiär 23 mars 2016

Det låter i teorin gott med en pizza med dubbel ost och extra allt av den topping som en gillar. Batman v Superman: Dawn of Justice är en filmversion av denna pizza med extra allt. Regissören Zack Snyder och resten av filmteamet maxar på och skruvar upp allt till 11 när de fortsätter historien som startades i Man of Steel och försöker ge DC-filmuniversumet en chans att komma ikapp Marvel-filmuniversumet. Visuellt och ljudmässigt är filmen till mestadels en fröjd att uppleva men handlingsmässigt så blir det många gånger för komprimerat och stressat. Inte nog med att filmen ska introducera en ny Batman, denna gång spelad av Ben Affleck, men den ska också fungera som startsträcka för kommande Justice League-filmer. Resultatet blir att det blir mycket av allt utan att det känns tillräckligt av något. Den rollfigur som klarar sig bäst är Superman vars utveckling från förra filmen känns organisk, adderandet av Lex Luthor är välkommet och görs inte sämre av att Jesse Eisenberg härligt omfamnar ett tilltalande all out-uttryck. Batman däremot blir inte så lyckad, hans backstory berättas och alluderas till på klumpiga sätt och mer än en gång så skakar jag på huvudet åt dumma val och osmart helhet, att hans dräkter är högst sådär gör inte saken bättre, speciellt den tunga varianten som får honom att likna Steel (som så minnesvärt, men absolut inte bra, spelades av Shaquille O’Neal). Det som annars fungerar bäst i storyn är diskussionen om vad det betyder att vara allsmäktig och osårbar och hur det relaterar till mänsklighet och filmens fortsättning på de trådar om hur världen skulle se på en varelse som Superman, om han fanns på riktigt. I praktiken så blir en pizza oftast godast med ett ostlager som inte är tjockare än bottnen och välgenomtänkt utspridda marinerade soltorkade tomater, champinjoner eller vad man nu gillar, Batman v Superman: Dawn of Justice hade också mått bra av att sprida ut sina ingredienser på fler bottnar.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...