Mediterranea

Mediterranea
Premiär 29 januari 2016

Drömmen om ett bättre liv i Europa faller sakta men säkert samman för Aiyva och Abas när vi får följa deras resa från Afrika till Italien. Mediterranea är baserad på verkliga händelser om farofylld flykt från Burkina Faso till den lilla italienska staden Rosarno. Filmens deprimerande händelseförvecklingar är jobbiga att titta på, med onda cirklar av förnedring och rasism, men nödvändiga att se. De nyanserade och mångbottnade protagonisternas vardag är vardagen för många som lever i t.ex. Sverige och filmens ämnen och tematik går inte att blunda för om vi vill skapa en bättre värld och ett bättre samhälle (och det vill vi!). Långfilmsdebuterande Jonas Carpignano står för ett välskrivet manus, som innehåller både subtil elegans och träffsäker direkthet, och en regi som fingertoppskänsligt förmedlar komplexa känslolägen av sorg, rädsla, stolthet och glädje. Likaledes långfilmsdebuterande Koudous Seihon står för en fantastisk närvaro, i huvudrollen som Ayiva, och ger sin intressanta rollfigur ytterligare djup. Mediterranea är en film som bör ses av alla som vill förstå mer om en viktig och aktuell aspekt av samtiden.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...