The Assassin

The Assassin
Premiär 15 januari 2016

När Hou Hsiao-hsien återvänder med sin första långfilm sedan Höst i Paris (2007) så är han välkommen, den fläckfria regin och det bländande vackra flödet av bildkompositioner får en nästan att glömma att The Assassins manus inte är särskilt intressant, om man inte har ett stort specialintresse för episklutande wuxia-fiktioner. Visuellt är filmen 5 av 5 och det är också betyget den hade fått om den inte hade haft som mål att berätta en engagerande historia, tyvärr så lyckas den inte med detta då manuset om en lönnmördare under Tang-dynastin endast stundvis kommer i närheten av bildernas briljans. Idén att kontrastera dödlig talang med livsbejakande eftertänksamhet, lönnmördarens talang är oöverträffad men hennes mänsklighet står i vägen för att hon ska kunna utföra sitt jobb på tillfredsställande sätt, är intressant men berättelsen är onödigt långdragen. Att fighting-scenerna är återhållsamt blodfattiga, med en estetisk elegans, är inget problem, tvärtom, men filmen bryr sig inte tillräckligt om sina rollfigurer för att få mig att bry mig om dem. Det känns konstigt att inte ge en sådan här underskönt vacker film, vars bilder jag hade kunnat stirra på i en evighet, ett ännu högre betyg men som helhet fungerar The Assassin inte helt och hållet.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...