hateful eight

The Hateful Eight
Premiär 13 januari 2016

Det görs alldeles för få western-filmer nuförtiden, tur då att en av världens mest uppmärksammade regissörer älskar genren och ger oss en sådan här referenspackad hyllningsfilm, med massa vinkningar till både western-filmer som t.ex. The Searchers och ikoniska filmer från andra genrer, som t.ex. John Carpenters The Thing.

Hur roligt det än må vara med referenser så riskerar de i detta fall, tillsammans med Quentin Tarantinos sedvanliga provokations-darlingar (t.ex. användandet av n-ordet), att tynga ned filmen och frånta genomslagskraft från den intrikata berättelsen och det fantastiska skådespeleriet, från bl.a. en lysande Jennifer Jason Leigh och en Kurt Russell i en form som han inte har visat prov på sedan Death Proof (också den regisserad av Tarantino). Det blir ibland en ihålig känsla av referenser och provokationer enbart för sakens skull.

Det undersköna fotot och Tarantinos högljutt annonserade beslut att använda Ultra Panavision 70mm för inspelningen, ett ”utdött” format som sällan använts sedan 60-talet och då främst användes för filmer med episkt storslaget anslag, förmedlar en vackert elegisk atmosfär. Berättelsen börjar i ödslig miljö med en ensam diligens som håller på att övertas av en snöstorm när den stannar för att plocka upp en prisjägare och hans tre lik. Alla som förväntar sig svepande episkhet blir dock besvikna, formatet till trots så bjuds vi snart på en klaustrofobisk intimitet när diligensens passagerare snart finner sig tillfälligt fångade, på grund av stormen, på ett härbärge med skumma typer.

Speltiden på nästan tre timmar gör att narrativet stundvis trampar vatten i väntan på miljöbyten som aldrig kommer, det är inte långtråkigt men milt utdraget med ”twistiga” händelseförvecklingar som inte överraskar lika mycket som de vill göra. Ennio Morricones oemotståndliga musik, som perfekt ackompanjerar det visuella flödet, är fem av fem medan resten av filmen balanserar mellan en stark 3:a och en svag 4: i betyg. The Hateful Eight siktar rätt men svajar till på handen och missar att träffa mitt i prick.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...