Årets bästa filmer 2015 presenteras här. För att en film ska vara få vara med så måste den ha gått upp på svenska biografer under 2015.

i skuggan av

25. Whiplash
24. I skuggan av kvinnor
23. Wild
22. Sagan om prinsessan Kaguya
21. Jag är Ingrid

Revolten

20. Louder Than Bombs
19. Insidan ut
18. Girighetens pris
17. Revolten
16. The Riot Club

Tjuvheder

15. Tjuvheder
14. Timbuktu
13. The Gift
12. Mad Max: Fury Road
11. Calvary

Leviatan

»Leviatan«
”There’s something rotten in the state of Russia” skulle man kunna sammanfatta filmen med även om det är att förenkla en väldigt mångbottnad film, med många uppseendeväckande ämnestrådar och händelseförvecklingar, som inte lämnar någon som ser den oberörd.

Läs hela recensionen här.

Every Face Has A Name

»Every Face Has a Name«
Hela projektet, att sätta ett namn på varje ansikte, är ytterst sympatiskt och understryker hur alla människor är värda lika mycket. Att vi kommer ihåg historien och lär oss av den är vad som gör oss människor unika på jorden, Every Face Has a Name understryker hur film är ett utmärkt sätt att föra vidare viktiga vittnesmål om både hur fasansfullt vi människor är kapabla att behandla varandra och hur en utsträckt hand av hjälp kan rädda liv.

Läs hela recensionen här.

THE MARTIAN

»The Martian«
Man vs. Nature är en ofta använd drivkraft i berättande och här har vi ett bra exempel på varför. The Martian behandlar tematiken på inspirerande sätt när den lämnar Matt Damon ensam och övergiven på Mars. Ensam och lämnad för död på en planet som inte är gjord för mänskligt liv.

Läs hela recensionen här.

Birdman

»Birdman«
Birdman är ett betydande existentiellt verk som använder sig av allt det vi brukar kategorisera som ”filmmagi” för att diskutera films och underhållnings betydelse för människan och civilisationen. Filmen får publiken att bry sig om både de specifika rollfigurerna och den djuplodande diskussionen om människans plats i tid och rum.

Läs hela recensionen här.

CAROL

»Carol«
Manuset och iscensättningen är fullmatad med detaljer som, på förträffliga sätt, fördjupar sig i både tematiken och tiden som filmen behandlar.

Läs hela recensionen här.

The Tribe

»The Tribe«
De som ser The Tribe kommer aldrig att glömma den, filmen ger oss en oerhört drabbande dissektion av nattsvarta vrår i människan som obönhörligt naglar sig fast i minnet.

Läs hela recensionen här.

Mommy Dolan

»Mommy«
Mommy är en hjärtskärande och intelligent film som inte räds att diskutera sina ämnen på provokativa och mångfacetterat intressanta sätt. Dolans självsäkra filmspråk är unikt, excentriskt, organiskt och fullständigt nödvändigt för alla som kallar sig cineaster och/eller filmälskare.

Läs hela recensionen här.

The Force Awakens

»Star Wars: The Force Awakens«
The Force Awakens är precis den injektion, av nytt blod och nostalgi, som behövs för att rädda Star Wars rykte och säkra att den ikoniska filmserien kommer att behålla en speciell plats i barns, ungdomars och vuxnas hjärtan i, åtminstone, 40 år till.

Läs hela recensionen här.

victoria

»Victoria«
Hela filmen, som är 138 minuter lång, är inspelad i en tagning och regissören Sebastian Schipper behövde bara tre försök för att lyckas. Det är en enorm bedrift. All den tekniska virtuositeten hade dock varit lite värd om det hade varit det enda man tänker på när man ser Victoria, greppet hade då främst varit en gimmick, men så är det inte. Victorias berättelse om hur ett slumpmässigt möte på en berlinsk nattklubb, mellan titelns Victoria och ett gäng grabbar, är spännande, överraskande och fylld av känslor.

Läs hela recensionen här.

sils maria

»Moln över Sils Maria«
Moln över Sils Marias speltid är en mångbottnad existentialistisk tour de force-färd, mot en upphöjd plats i filmhistorien, som engagerar både hjärtat och hjärnan på fullständigt fascinerande sätt.

Läs hela recensionen här.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...