CAROL

Carol
Premiär 25 december 2015

Det högsta betyget är nära när regissören Todd Haynes (I’m Not There, Far From Heaven) på nytt visar att han är en auteur av rang genom att ge oss en mångbottnad historia om kärlek, maktbalans, orättvisor, normer, gränstänjande och mycket, mycket mer. Det finns en elegans i varje element av Carol som göra att varje bildruta smeker hornhinnan och varje ord som yttras borrar sig in i själen. Baserad på romanen The Price of Salt av Patricia Highsmith, som bl.a. också skrivit de ofta filmatiserade Ripley-böckerna, så berättar filmen om en kärlekshistoria mellan en gift äldre kvinna och en yngre kvinna i 1950-talets USA. Filmen diskuterar och kritiserar motståndet mot homosexualitet i samhället på smarta sätt som är träffsäkra utan att förminska rollfigurerna och händelseförvecklingarna till verktyg för att kommunicera de rättfärdigade och viktiga budskapen. Manuset och iscensättningen är fullmatad med detaljer som, på förträffliga sätt, fördjupar sig i både tematiken och tiden som filmen behandlar. Fotot är bländande vackert och kamerarörelserna är minutiöst planerade för att skapa en fullständigt engagerande stämning. De vältecknade rollfigurerna i centrum levandegörs till perfektion av Rooney Mara och Cate Blanchett. För att sammanfatta så är Carol en film som imponerar på alla plan och inte får missas om du gillar film.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...