mockingjay 2

The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
Premiär 18 november 2015

The Hunger Games-filmserien når sitt slut och ror, i och med Mockingjay – Part 2, i hamn en av de mest framgångsrika, både vad det gäller det ekonomiska och det kreativa, YA (Young Adult)-filmfranchiserna som har producerats.

Jennifer Lawrence är en betydligt större stjärna än när filmserien började och tar på självsäkert sätt kommandot över hela filmen och sin roll som förebild för miljontals av människor, hennes Katniss Everdeen är ikonisk och spelar en stor roll i filmseriens betydande kulturella genomslagskraft. Vad det gäller resten av skådespeleriet så hittar vi både en del halvdana insatser och några riktigt bra sådana. Donald Sutherlands komplext mångbottnade arbete med rollfiguren president Snow är t.ex. imponerande och ger filmen en intressant skurk. En skurk som med fördel kan jämföras med verkliga ledare för förtryckande regimer som kuvar folket främst genom att skapa och upprätthålla system som ger en illusion av frihet och säkerhet, där vedervärdig och våldsam underhållning (i detta fall hungerspelen, som kan jämföras med t.ex. romarrikets verkliga gladiatorspel) används som ventil för upprorskänslor som annars skulle ha riktats mot de som har makten i det förtryckande systemet.

Suzanne Collins, författaren till böckerna som ligger som förlagor för filmserien, har varit med och arbetat med filmens manus, som på nytt tar oss in i den pågående berättelsen om klasskrig, propagandas betydelse för krigsföring och kärlek. Ett minus, som måste synas i betygsättningen, är att tillfredsställelsen som någon kan få från att se filmen är avhängig på om en sett de föregående delarna, som fristående film så fungerar Mockingjay – Part 2 inte lika bra. En sak som The Hunger Games-filmerna gör väldigt bra är att skapa en värld som känns levd i, vad vi får se är en av detta universums viktigaste berättelser men vi kan känna att det har funnits och kommer att finnas fler berättelser i historien om världen och universumet, något som lockar publiken att tänka på större frågor än endast de som direkt berör rollfigurerna i fokus. Mockingjay – Part 2 innehåller smäktande kärlek och snygga actionsekvenser, bl.a. en pulshöjande jakt i huvudstadens kloaker, men det är när filmen är samhällskritiskt eftertänksam som den är som bäst.

The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 är en blockbuster som underhållande avslutar en framgångsrik filmserie samtidigt som den engagerar publiken i en intressant diskussion om frihet, förtryck, uppoffring och individuellt/kollektivt ansvar för att skapa en värld värd att leva i.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...