resan till florida

Resan till Florida
Premiär 13 november 2015

Jean Rochefort är fantastisk som gammal grinig gubbe besatt av apelsinjuice från Florida och backas upp av en enastående skådespelarensemble, bestående av bl.a. Sandrine Kiberlain och Laurent Lucas. Resan till Florida behandlar åldrande och hur det påverkar både personen som är gammal och hans omgivning på värdiga och trovärdiga sätt. Filmen innehåller både oväntade gapskratt, varm glädje och djup sorg. Minus måste utdelas för att filmen tar något lätt på gaggig sexism, men det är endast delvis då dessa karaktärsdrag hos huvudrollsfiguren också kan tolkas som en kritik mot kontexten som han har växt upp i och hur han lever/har levt. Huruvida och på vilket sätt huvudrollfiguren tar sig från sitt hem i Frankrike till Florida, och varför han vill det, ska jag inte spoila men regissören Phillippe Le Guay mäktar med en stilsäker filmisk konstruktion som på intrikata sätt berättar om rollfigurernas då-, nu-, och framtid. Filmens fokus på gammalt groll och onda ögon till familj, vänner och bekanta som gjort huvudpersonen ont, på riktigt eller bara enligt dennes tycke, utmynnar i ett fint budskap om försoning och hur envis fokusering på det dåliga i livet enbart leder till slöseri med tid och olycka.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...