Vanessa Kisuule-Photo Benjamin Robert Muir

Första helgen i november är det dags för en ny festival att se dagens ljus på Inkonst. Då invigs VOKAL 2015, ett tvådagarsevenemang där allt fokus ligger på estradpoesi. Konstpretton har pratat med Josef Hoffert, som är en av arrangörerna bakom VOKAL.

Malmö har länge haft en aktiv poesiscen med återkommande evenemang, men VOKAL är tänkt att bli något annat och bredare. Josef utvecklar:

- Tidigare har vi ju främst kört Poetry Slam på olika ställen runtom i Malmö, bl.a. Moriskan och Grand. Då har det mest handlat om engångskvällar eller kval till SM. Vi har också haft både Svenska Mästerskapen och Europeiska Mästerskapen i Poetry Slam här. Det som främst skiljer VOKAL från dessa tidigare arrangemang är fokuset på det internationella, det storslagna och att eventet är tvådagars – trots att fokus inte ligger på tävlingar eller kval i Poetry Slam, utan mer på poesin i sig.

Helgens schema vimlar av mästare och finalister i SM i Poetry Slam. Nino Mick, Oskar Hanska och Yolanda Aurora Bohm uppträder – liksom Matiss Silins, som även kommer att hålla i en workshop med titeln ”Att skapa bilder i någon annans huvud” på ABF under lördagseftermiddagen. Men som sagt finns även ett internationellt fokus, varför två utländska gäster också är inbjudna.

- Vanessa Kisuule representerade Storbritannien under EM i Poetry Slam 2014, berättar Josef. Och hon hänförde oss alla med sin fantastiska poesi. Hon kom till final men hade inte räknat med det, och hade därmed bokat sin hemresa samma dag som finalen. Jag lovade henne då att vi skulle boka henne så att hon fick komma tillbaka och läsa för oss, och nu gör hon det. Sara Hauge är dansk mästarinna i Poetry Slam, med en stilren finkänsla som är svårslagen. Vi har tidigare haft en hel del danska poeter som uppträtt hos oss, men det har mestadels varit män. Det var dags att ändra på det, tyckte jag. Missa inte Sara!

Utöver det som redan nämnts kommer det att bli en föreställning med metaforbrottning – och dessutom kommer det att bli ett tävlingsinslag, då Malmös höstfinal i Poetry Slam avslutar fredagskvällen. Vinnaren där kommer sedan att få äran att avrunda hela festivalen på lördagen.

Det här är alltså första gången VOKAL anordnas, men enligt Josef är förhoppningen att festivalen ska bli ett återkommande arrangemang:

- Förarbetet inför VOKAL 2016 har redan börjat i tanken och ska färdigställas lite mer i början av 2016 vid föreningens årsmöte. Målet är att nästa år fokusera ännu mer på det internationella och ha med fler workshops.

Den som vill ha en försmak av årets festival, som alltså invigs på Inkonst fredagen 6 november, kan se Vanessa Kisuule läsa ”The Skies Are Grey with Remorse” här: http://www.bbc.co.uk/programmes/p034l47l

VOKAL på Facebook: https://www.facebook.com/events/889350614468726/

Fredrik Lundgren


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...