Grandma

Grandma
Premiär 23 oktober 2015

Vissa kanske skulle dra paralleller mellan Grandma och Nebraska, med jämförelser mellan den aktuella filmens mormor/dotterdotter-relation och den sistnämndas far/son-relation. Det kan man göra eftersom båda filmernas handling utspelar sig under en road trip med många stopp och sätter generationsklyftor i fokus men det är samtidigt att bortse från hur exceptionellt egna de båda filmernas rollfigurer är. Grandma fångar upp många diskussioner om kvinnors plats i samhället då, nu och i framtiden genom att ge oss känslosamma inblickar i relationen mellan en mormor och en dotterdotter, som tvingas hjälpas åt när dotterdottern har bestämt sig för att göra en abort. På vägen mot en trovärdigt öppen och konsekvent upplösning tas vi med på en inre och yttre resa som ger både rollfigurerna och oss i publiken chansen att reflektera över förhållande till familj och andra nära och kära som spelar roll, eller har spelat roll, i livet. Lily Tomlin är fantastisk i titelrollen och kommunicerar perfekt manusets blandning av dramatik och humor. Grandma innefattar, precis som livet, både djup sorg och glädjefull gemenskap, som helhet är filmen en lågmäld pärla med långlivad lyster.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...