inte en lugn stund

En lugn stund
Premiär 16 oktober 2015

För alla som är sugna på att följa en gubbig gammal snubbe genom en farsartad dag av misslyckade försök att lyssna på en sällsynt jazz-skiva så är detta den perfekta filmen. Jag är dock inte ett dugg sugen på det. En lugn stund är er en sådan där mellanstor fransk film som bara sällan går upp på biografer i Sverige, och tur är väl det då denna kategori av filmer ofta spottar ut sig verk som gärna får stanna kvar inom landets gränser, allra bäst hade varit om de inte existerade alls. Filmens spexiga upptåg, innehållande bland annat översvämningar och otrohetsaffärer, är allt annat än roliga och motbjudande slentrian-rasism och –sexism tittar ibland fram utan att fördömas, eller ens diskuteras, av filmen. Huvudrollsfiguren lullar runt helnöjd med sin taskiga inställning till livet och människorna runtomkring honom medan jag sitter och drömmer om att knäcka hans dyrbara vinylskiva så att eländet till film kan ta slut (något som jag aldrig annars skulle fundera på att göra om eftersom jag älskar vinylskivor), Filmens avslutande scen är den enda ljusglimten i denna härskna filmsoppa men det är för lite och för sent. En lugn stund hade endast gett mig ro om jag hade somnat ifrån den helt.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...