crimson peak

Crimson Peak
Premiär 16 oktober 2015

Spöken, smäktande sensualitet, evig kärlek, dekadenta kostymer och ond bråd död är ingredienser som hittas i många skräckfilmer, av allt från det urusla till det fantastiska slaget. Crimson Peak tillhör definitivt den senare kategorin. Om man ska hitta en orsak till varför så stavas den Guillermo del Toro. Denna underbara regissör, som tidigare gett oss filmer som Pans labyrint och Pacific Rim, har tyvärr nästan blivit mest känd för att inte få färdigställa filmprojekt som han länge jobbat med (se t.ex. At the Mountains of Madness). Del Toros regi dryper av självsäkerhet och kunnande, av en blandning av intuitiv känsla för vad som är visuellt vackert och skrämmande och en kunskap som endast kan fås genom nyfiket slukande av allt från slafsiga tv-serier till ikoniska men sällan lästa episka tegelstenar från långt svunna tider. Utmärkta skådespelarval har gjorts för att levandegöra Crimson Peaks gotiska romantik, kemin mellan Mia Wasikowska, Tom Hiddleston och Jessica Chastain är elektrisk. Om handlingen vill jag inte avslöja mer än att alla som gillar knakande hus med hemska hemligheter och utforskande av gränserna mellan sunda förhållanden och perverterad besatthet kommer att få sitt lystmäte uppfyllt. Slagkraftiga bildkompositioner träffar ögat i mängder och kontrasten mellan snövitt och blodrött, mellan ljus och mörker (bokstavligt och metaforiskt), används till enastående effekt. Crimson Peak är en rakt igenom tillfredsställande filmupplevelse som bör tilltala alla med ett särskilt intresse för hur man får samma gamla historia att verka ny och fräsch.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...