Die abhandene Welt

En bekant främling
Premiär 9 oktober 2015

Margarethe von Trottas En bekant främling bjuder oss på ett väv av drama- och thriller-element som växlar mellan att vara Hitchcockianskt suggestiva och valhänt forcerade. Flera gånger så gör filmen det för lätt för sig genom att låta orealistiska ”slump”-händelser dominera narrativet men lika ofta så blir enskilda scener, speciellt när de två kvinnorna i centrum interagerar, känslomässigt uppriktiga, på sätt som suger tag i mig och får mig engagerad i rollfigurernas öden. Ojämnheten fortsätter när det gäller skådespeleriet, Katja Riemann och Barbara Sukowa är fantastiska medan andra, t.ex. Robert Seeliger, tänjer på trovärdigheten i filmens berättelse om att söka rötter som sliter upp djupt begravda hemligheter i dåtiden och sår frön som kan ge saftiga eller ruttna frukter i framtiden. En bekant främling pendlar mellan att vara fullständigt engagerande och hafsigt håglös men i slutändan så finns det mer positivt än negativt och filmen blir, som helhet, ett minne som jag gärna tänker tillbaka på.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...