man with movie camera

Här är filmerna du inte får missa.

Konstprettot kan under paraplybegreppet ”Stadssymfonier” gotta ner sig i en genre som tragiskt nog är i princip utdöd: skildringen av staden som stad, utan onödiga sidospår som handling eller skådespelare. Utöver klassikern Mannen med filmkameran visas även Berlin: Symphony of a Great City och Ètudes sur Paris. Därefter bör konstprettot spana in serien med filmer av Jacques Rivette – Cahiers du cinéma-skribenten som, trots att han började göra film samtidigt som de andra, aldrig riktigt har kunnat placeras in i ett särskilt fack. Tre filmer visas, från tre olika tidsepoker och stilar. Ett mycket bra urval. En annan högst egensinnig regissör som belönas med flera visningar är galningen Alejandro Jodorowsky. Det är långt ifrån säkert att du kommer tycka om hans filmer, men du kommer definitivt att komma ihåg dem.

Kulturtanten/gubben vill förmodligen återse några av de mer gemytliga delarna av det svenska kulturarvet i Hasse & Tage-serien – varför inte Äppelkriget, som är precis lagom radikal för att inte bli obehaglig. En annan svensk legendar som dyker upp på duken är Ingrid Bergman. Fem filmer från olika delar av hennes karriär finns i programmet – men kanske är det trots allt återkomsten till hemlandet i namnen Ingmars Höstsonaten som lockar mest? Ett givet kulturpersonstips är förstås också Salò, eller Sodoms 120 dagar av den store poeten Pier Paolo Pasolini. En livsbejakande och njutningsfylld filmatisering av en berömd fransk bok – kan det bli bättre?

Nybörjarcineasten har i serien ”Glorious Technicolor” möjlighet att ta sig an två av musikalgenrens största klassiker – Singin’ in the Rain och Trollkarlen från Oz. 17 oktober kan hen sedan i rask ordning beta av lite nyare klassiker, då hela Tillbaka till framtiden-trilogin visas på ett bräde. Slutligen bör nybörjarcineasten förstås ta sig an Kurosawa-programmet, som utöver de självskrivna klassikerna (De sju samurajerna, Den vilda flykten och Homer Simpson-favoriten Demonernas port) också innehåller det mer realistiska dramat Att leva. Missa inte!

Vad? Cinemateket
Var? Spegeln
När? Från 25 augusti
Hela programmet: http://sfi.se/sv/Cinemateket/Stad/Malmo/

Fredrik Lundgren


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...