southpaw

Southpaw
Premiär 7 augusti 2015

Jake Gyllenhaal är 5 av 5 i denna spännande och stundvis hjärtknipande historia om kärlek, våld och ansvar i en boxningsvärld full av korruption och girighet.

Efter en rad fantastiska rolltolkningar, se till exempel Nightcrawler, så måste det snart vara dags för en Oscars-statyett för Gyllenhaal. Han är inget annat än fenomenal som Billy Hope, en boxare som tagit sig från fattigdom och fosterhem till rikedom och kändisskap men under filmens gång, av anledningar jag inte vill spoila, riskerar att förlora allt.

Southpaw är proppfull av spännande boxningsscener men aktar sig intelligent för att förhärliga våld eller sporten den fokuserar. Istället kritiserar den förtjänstfullt boxningsidustrin och dess tveksamma behandling av själva boxarna, som på många sätt kan liknas vid moderna gladiatorer som riskerar liv och förstånd för andras nöje. Visst får boxare betalt men andra i branschen, som till exempel agenter som filmens Jordan Mains (spelad av 50 Cent), skor sig rika på deras blod och svett i ett många gånger korrumperat system som inte bryr sig om konsekvenserna och riskerna som boxarna utsätts för.

Gyllenhalls insats kombinerat med ett manus som balanserar fint mellan realistiska känslostormar och ödesmättad filmiskhet ger oss ett brinnande intensivt porträtt av huvudrollfiguren. Billys relationer, både sådana som är dåliga och sådana som är bra för honom, är viktiga beståndsdelar i filmen. Filmen understryker hur ”ensam inte är stark” samtidigt som den påvisar vikten av att lära sig ta eget ansvar. Gyllenhaal är filmens allra största behållning men det finns också en hel del andra i skådespelarensemblen som står för insatser som sprakar, speciellt värda att nämna är Forest Whitaker och Rachel McAdams.

Southpaw är en film som gör boxning bra men samtidigt berättar om så mycket mer än boxning. Med svärta och hjärta så bjuds vi på en kamp för livet och lyckan, en kamp som är långt mycket viktigare än alla sportresultat i världen.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...