salt of the earth

Jordens salt – En film om Sebastião Salgado
Premiär 31 juli 2015

Denna dokumentär om Sebastião Salgado, världskänd fotograf med lång meritlista, berör både hjärta och hjärna när den ställer intelligenta frågor om den mänskliga naturens innersta väsen.

Regissörerna, auteuren Wim Wenders och Sebastiãos son Juliano Ribeiro Salgado, gör precis det rätta för filmen genom att sätta Sebastiãos fotografier i förgrunden och låta dem vara utgångspunkt för det övriga berättandet, som består av bland annat intervjuer med Sebastião själv.

Och vilka bilder sedan, det finns en otrolig vackerhet och talang för att fånga ögonblick och företeelser i Salgados foton, ibland får de en att börja gråta på grund av hemskheterna (t.ex. svält, krig, död) de skildrar. Allt mörker Salgado såg på sina långa projekt fick honom att tappa tron på mänskligheten och hans eller andra människors möjligheter att förändra saker, han gav upp fotograferingen och drog sig tillbaka men hittade tillbaka genom att återplantera träd och växter, på det landområde som hans familj ägt i Brasilien sedan väldigt lång tid tillbaka.

Detta landområde har nu blivit naturreservat och står som ett av världens bästa exempel på att landområden, och i förlängningen planeten, kan återhämta sig om den sköts om. Salgado hittade genom detta arbete, som utfördes tillsammans med hans nära och kära (som under hans fotografiresor ibland kommit i andra hand, något filmen intressant berör genom kopplingen mellan regissör och subjekt), också tillbaka till fotograferingen och startade projektet Genesis, en serie fotografier som hyllar planeten och naturen.

Jordens salt tar med oss på Salgados intressanta och känslosamma resa genom livet. På vägen får vi, genom hans ögon, bevittna många sorger och mycket mörker men i slutändan så är det ändå ljuset som vinner och filmen blir en upplyftande och inspirerande hyllning till livet och en uppmaning om att ta vara på det och göra vad vi kan för våra medmänniskor och vår planet.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...