amadeus

Att lyssna på pianospelande har varit en form av underhållning och avkoppling sedan väldigt långt tillbaka i tiden. Pianot har funnits bra mycket längre än film och var vid films födelse väldigt viktigt på det sättet att pianospelande, som utfördes live och kunde vara av olikt slag beroende på plats, ofta var det som ackompanjerade visningar av stumfilm. Det finns många filmer som på ett eller annat sätt handlar om pianospelande, här är tre tips:

Amadeus

Wolfgang Amadeus Mozart är kanske ett av världshistoriens mest kända namn. I denna fantastiska film får vi följa handlingstrådar om både hans liv, leverne och död. Veklighet och myt blandas på intressanta sätt och Tom Hulce och F. Murray Abraham är fantastiska i huvudrollerna. Miloš Forman regi är atmosfärisk och bygger upp spänningen på ett bra sätt.

Immortal Beloved

I denna biografi-film, med en inspirerad Gary Oldman i huvudrollen, om Ludwig van Beethoven så får vi förutom att se delar av kompositörens liv följa Beethovens sekreterare när han försöker fastställa identiteten för den Beethoven, i brev, beskrev som sin ”Unsterbliche Geliebte”. Genom filmen får vi höra flera av Beethovens mest kända och älskade stycken för piano, till exempel”Moonlight Sonata”, “Emperor Concerto”, “Pathétique Sonata”, “Piano Trio No. 4 in D major, Op. 70/1”, och “Für Elise”.

Lisztomania

Den oefterhärmlige regissören Ken Russell tar sig an Franz Liszt och porträtterar honom som en pop- och rockstjärna. Detta på grund av Liszts rykte en första klassens showman, som på sina konserter fick åskådare att skrika likt dagens pop- och rockstjärnor. I huvudrollen ser vi Roger Daltrey från The Who.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...