sunshine

Solen ger oss liv och energi. Solen får saker att växa. Om solen inte hade funnits så hade inte vi funnits. Det är stjärnan i vår galax och således ämnet för mycket av människans historieberättande. Sedan urminnes tider har den funnits där upp på himlen, starkt lysande och på uppgång och nedgång varje dygn. Mytens Ikaros flög för nära den och fick betala dyrt men ingen människa har kommit i närheten av den. Idag kan vi mer om den än vad de kunde på stenåldern men vad vi än lär oss så slutar den inte att fascinera. Denna fascination har givetvis gjort att den lysande stjärnan spelar betydande roll i flertalet filmer, här är några filmtips för alla som vill få lite sol utan att riskera att bli bränd.

Sunshine

Ett team av astronauter skickas år 2057 till den nu döende solen för att försöka få liv i den igen med hjälp av en fissionsbomb. Regi av Danny Boyle, manus av Alex Garland och en strålande Cillian Murphy i en av huvudrollerna.

Gerry

Två vänner, spelade av Casey Affleck och Matt Damon, går vilse i öknen och blir snart varse om hur oförlåtande solen kan vara om människor vistas för länge i den utan skydd och vatten. Gus Van Sants regi är som vanligt utmärkt.

Duel in the Sun

En solmättad western med stark regi, av King Vidor, och fantastiskt skådespeleri från Joseph Cotten, Jennifer Jones och Gregory Peck. Vissa tveksamheter går att hitta i manus men filmen är ett måste för alla med ett intresse för filmhistoria, speciellt alla som hyser en förkärlek för western-genren.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...