Tomorrowland

Tomorrowland: A World Beyond
Premiär 22 maj 2015

Drömmare som kan förändra världen är i fokus i denna blandning av science fiction, äventyr, action och filosoferande som genomsyras av en retromodern matinékänsla.

Filmen kritiserar pessimismen i samhället, den som gör att många endast ser apokalyptiska och dystopiska framtidsscenarion för världen, och propagerar för en ny optimism och framåtanda, som försöker hitta lösningar istället för att ge upp och bara acceptera att allt antagligen kommer att gå åt skogen. Det är upplyftande med en film som vågar fantisera om utopiska lösningar i en tid då många förutspår en mörk framtid på grund av miljöförstöring, våld, fattigdom, rasism och all annan skit som vi i västvärlden ofta väljer att blunda för.

Filmens manus, skrivet av regissören Brad Bird (Superhjältarna, Mission: Impossible – Ghost Protocol), Damon Lindelof (en av personerna bakom Lost) och Jeff Jensen (manusdebutant, tidigare mest känd för att skriva löjligt men härligt långa Lost-analyser för EW.com), diskuterar uppgivenheten och pessimismen som kan ses i många delar av världen och samhället på smarta sätt. Filmens förespråkande av inspirerande individers möjligheter att förändra världen, och hur byråkratisk feghet kan hindra dem och den utveckling de kan så frön till, hade kunnat leda till Ayn Randska tveksamheter men filmen balanserar individualism med kollektivism på bra sätt. Viljan att fantisera och drömma är det viktig men den får aldrig leda till elitistiska tankar om att endast vissa förtjänar utopin om den väl kommer till stånd.

Denna filosofiska dimension förgyller filmen men tro inte att detta är en akademisk avhandling om dystopier och utopier, visuellt så sprakar filmen med episk påhittighet och underhållande referenser till nutida och dåtida populärkultur. Det finns alltid någon detalj i bildrutan som gör att man häpnar och njuter av regins fantasi och lekfullhet. Huvudprotagonisterna levandegörs bra av George Clooney, Britt Robertson och Raffey Cassidy, utan deras skådespeleriinsatser så hade rollfigurerna bleknat i jämförelse med filmens övriga element.

Vi kan, som människor, samhälle och värld, förbättra oss själva och vår omgivning är budskapet som far runt i huvudet när man går ut ur biografen efter över två timmar av engagerande blockbuster-underhållning, det tycker jag är fint. Tomorrowland: A World Beyond drömmer om en bättre värld och jag drömmer gärna med den, nu ser vi till att fixa en sådan också.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...