The Lesson IFEMA

Den nionde upplagan av IFEMA har inletts med visningar runtom i Skåne under veckan som gått. Till helgen når festivalen Malmö och biograf Panora, och på fredagskvällen var det dags för invigningsfilmen The Lesson av långfilmsdebuterande regiparet Kristina Grozeva och Petar Valtjanov.

Bulgarien befinner sig, trots sitt EU-medlemskap, i permanent medieskugga i Sverige men faktum är att väldigt mycket har hänt där de senaste åren. Enorma demonstrationer har avlöst varandra – vilket fick regeringen att avgå 2013 – universitetet har ockuperats och minst ett halvdussin personer har tänt eld på sig själva i samband med politiska protester. Men medan de flesta svenskar känner till Jan Palach och Mohammed Bouazizi har nog betydligt färre ens hört talas om Plamen Goranov.

Den politiska turbulensen i EU:s fattigaste land kan vara bra att ha i bakhuvudet när vi ser The Lesson, som handlar om Nadezjda, en engelsklärare som bor med sin man och dotter i Blagoevgrad. Nade, som hon kallas, drygar ut inkomsterna med att jobba som översättare, medan hennes tafatte men godhjärtade make försöker reparera en husbil så att familjen ska kunna sälja den.

Deras ekonomiska situation är knaper, men ändå hanterbar. Detta ställs dock på huvudet när det visar sig att maken Mladen har underlåtit att betala räkningar, vilket får till följd att familjen endast har tre dagar på sig att skaffa fram en stor summa pengar för att inte bli av med sitt hus. Nade ger sig ut på en penningjakt som leder henne till avancerad byråkratiboxning med banken, en oönskad återträff med den far hon sagt upp kontakten med och till slut ett besök hos en slemmig lånehaj.

Kameran följer huvudrollens Margita Gosjeva nära under merparten av filmen, vilket ger oss möjlighet att njuta av hennes utsökta, minimalistiska skådespeleri. Med briljant konsekvens gestaltar hon Nades försök att både hålla ihop en yttre fasad och undvika en psykisk kollaps i takt med att tiden rinner ut och desperationen blir alltmer påtaglig.

Filmens titel kan tolkas på ett flertal sätt, där det mest uppenbara syftar på den sidohistoria som presenteras i början av filmen: någon av Nades elever har stulit en plånbok av en klasskamrat och hon är fast besluten att sätta dit den skyldige så att hen får lära sig en läxa. Denna självklara pedagogiska utgångspunkt grumlas dock mer och mer när Nade själv konfronteras med samhällets girighet och brist på moral – för vad är det för poäng med att lära barnen rätt och fel när världen styrs av skurkar?

Grozeva/Valtjanov undviker dock förtjänstfullt att själva ge publiken en lektion. Pekpinnarna uteblir till förmån för subtila betraktelser av makthierarkier och hur människors auktoritet kan undermineras på några få ögonblick. Nade är välutbildad och tillhör absolut inte Bulgariens fattigaste skikt, men i ett samhälle utan marginaler kan även hon få sitt liv raserat av några få dumma misstag. Och är det något vi kan lära oss av The Lesson är det att desperation kan driva oss alla till handlingar vi inte trodde vi var kapabla till. Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.

The Lesson visas även på söndag på Panora.

Hemsida: http://www.femalefilmfestival.se/valkommen/

Fredrik Lundgren


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...